Selcuk en de oude stad Ephesus
Door: Ruud & Elise
Blijf op de hoogte en volg Ruud Elise Stan Tamara Joep
14 Augustus 2013 | Turkije, Selçuk
Ephesus, in het Turks Efes, was in de oudheid een grote Ionische haven- en handelsstad aan de westkust van Klein-Azië in de huidige provincie Izmir in Turkije nog geen kwartier rijden ten zuidwesten van Selçuk. Efes is het belangrijkste archeologische gebied van Turkije, en een van de grootste opgravingen uit de Griekse oudheid. Het was oorspronkelijk (ca. 1100 v.Chr.) een groep inheemse nederzettingen, gelegen rondom het heiligdom van de grote Aziatische vruchtbaarheidsgodin, Artemis van Efeze genaamd.
Kortom een ideale plek om zwembad en cultuur met elkaar af te wisselen. We besluiten hier drie nachten te blijven en dan rechtstreeks naar Istanbul te gaan.
De meeste toeristen komen per bus vanuit Kusadasi de ruïnes bezoeken en brengen geen tijd door in Selcuk zelf. Selcuk is daardoor een gemoedelijk stadje met veel cafeetjes waar mannen bij elkaar komen om thee te drinken, te kaarten en waterpijp te roken. Het Akay hotel waar we zaten had ook een vergelijkbare sociale functie, en trok veel bewoners aan, gezellig allemaal aan de waterpijp en het bier. En de eigenaar deed gretig mee.... Tja, dan willen wij die waterpijp ook wel uitproberen, waarop de volgende dag de kinderen verontwaardigd uitriepen of we nu verslaafd waren.....behalve Stan, die zou ook wel willen!